Young Collectors Circle

Art of Collecting: Cyril van Sterkenburg

Cyril van Sterkenburg met Gantry Plaza State Park,
Jaap Scheeren.
© Laura Hein

In de serie Art Of Collecting laten we jonge verzamelaars in woord en beeld zien met één van hun favoriete kunstwerken. Dit is het negende artikel uit de serie: Cyril van Sterkenburg met haar foto van Jaap Scheeren. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Laura Hein.

The Collector

Cyril van Sterkenburg is 38 jaar en directeur bij Vandejong Creative Agency. Ze woont samen met Onno (45) en Keje (10).

The Artwork

Deze foto heet Gantry Plaza State Park en is van Jaap Scheeren (2009). Jaap en ik hebben vaak samengewerkt. In 2009 nam hij deel aan de tentoonstelling Dutch Seen in het City Museum of New York. Dit werk maakte hij in de dagen voor de opening. Wij waren toevallig in New York voor Vandejongs twintigjarig jubileum. Een feest. Voor mijn tienjarig jubileum bij Vandejong mocht ik een kunstwerk uitzoeken en ik wist meteen dat ik iets van Jaap wilde. In zijn atelier in Amsterdam hebben we heel veel werk bekeken, maar toen dit werk - nog met de shipping-stickers van New York op de verpakking - voorbij kwam hebben we niet verder gezocht. Een foto vol herinneringen en daar gaat het werk ook over:

Ik zie er vriendschap in: drie oude dametjes, happy together, genietend van de wereld om hen heen

“When the Dutch arrived in Manhattan in 1609, the island was still wilderness. In this series I have tried to locate that original environment today. The city’s waterfront, the Harlem Meer, Prospect Park, and green rooftops have become the setting to re-enact the people (Henry Hudson and Peter Stuyvesant) and the customs (fur trade and fishing) of New Amsterdam. These photographs bend time, bringing the present to the past and the past to the present.” - Jaap Scheeren, “Gantry Plaza State Park” (2009) from the series “It’s like a jungle sometimes it makes me wonder”.

Maar het beeld betekent meer voor me. Ik zie er vriendschap in. Drie oude dametjes, happy together, genietend van de wereld om hen heen. Het ontroert me. Ik vind het al zeven jaar prachtig. De kleuren zijn mooi en de bungelende voetjes onder de stapel jassen een beetje surrealistisch. Het werk bezorgt me altijd een glimlach. Doordat het zo’n groot werk is, is het heel bepalend in mijn interieur. Dat maakt het een goede ‘conversation piece’.

Ik hou van werk dat een beetje surrealistisch is: waarin net iets vreemds gebeurt of waar je twee keer voor moet kijken

The Collection

Ik heb zelf een aantal jaren 1000 Drawings Amsterdam georganiseerd. Een project met een simpel concept: draw anything with anything on A5. De tekeningen van professionals en amateurs verzamelden we voor het goede doel. Voor 10 euro per stuk werden de tekeningen verkocht. Ik heb een flinke collectie kleine werkjes die door mijn hele huis opduiken. Ik ben ook fan van Beelddragers. Ieder jaar scouten zij tien talenten en maken een tentoonstelling met hun werken. Alle werken zijn te koop voor 50 euro per stuk. Ieder jaar koop ik minimaal één werk, dit jaar van Lonneke van der Palen, vorig jaar van Maurice van Es en daarvoor van Adriana Bogdanova.

Daarnaast heb ik een werk van Luke Stephenson uit ‘An Incomplete Dictionary of Show Birds’, een unieke foto van Jaap Scheeren, Noël Loozen, Otto Kaan & Simon Wald-Lasowski die zij maakten geïnspireerd op het Unseen-campagnebeeld van Lorenzo Vitturi, en een grafiek met flamingo’s van Bas Meerman. Ik hou van werk dat een beetje surrealistisch is. Waarin net iets vreemds gebeurt of waar je twee keer voor moet kijken. Ik zou het heel leuk vinden om beelden te verzamelen. Een grote tuin waar hier en daar een werk opduikt lijkt me geweldig.

Als je weet met hoeveel zorg of inspiratie iets gemaakt is of wat het verhaal achter het werk is, wordt het alleen maar leuker en rijker

Tips & tricks

Gewoon doen. Het werk moet je aanspreken. Maar als je weet met hoeveel zorg of inspiratie iets gemaakt is of wat het verhaal achter het werk is, wordt het alleen maar leuker en rijker. Al vind ik het eigenlijk het leukst wanneer je er ook een eigen verhaal van kan maken en het bij iedereen een ander verhaal ontlokt, zodat je er nooit op uitgekeken of over uitgepraat raakt. Je hoeft niet meteen duizenden of zelfs honderden euro’s uit te geven. Koop een niet al te duur werk, liefst direct van de kunstenaar, zoals bij X10 van Beelddragers. Je zult zien hoe leuk dat is en hoe blij je van zo’n werk wordt.

Foto: Laura Hein