Young Collectors Circle

Art of Collecting: Emilie van Dijk

Emilie van Dijk met Jungle, William Monk
© Laura Hein

In de serie Art Of Collecting laten we jonge verzamelaars in woord en beeld zien met één van hun favoriete kunstwerken. Dit is het zesde artikel uit de serie: Emilie van Dijk met het werk 'Jungle' van William Monk. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Laura Hein.

The Collector

Emilie van Dijk (40) is moeder, of mooier gezegd: family manager. Ze woont in samen met haar man en 2 zonen.

The Artwork

Dit werk heet Jungle (2009) en is van William Monk. Bij de aankoop van dit werk, in najaar 2016 bij Galerie Grimm, vielen een paar dingen samen. We zochten een kleiner werk voor een specifieke lege muur in huis en we vonden het werk van William Monk al een tijd erg mooi. Een bevriende schoolpleinmoeder, eigenaar van de galerie, belde op een dag: we hebben weer een Monk, alleen een iets groter formaat dan waar jullie aan dachten.

We zijn gaan kijken en waren verkocht: hier móest plek voor komen in huis

We zijn gaan kijken en waren verkocht. Het is prachtig handwerk, met laag op laag verf. Je blijft dingen zien en ontdekken. Hier móest plek voor komen in huis, en op die zielige kale muur waar we eigenlijk voor op zoek waren, hangt nu het werk dat plaats moest maken voor deze gigant. Twee vliegen in een klap.

The Collection

Naast dit schilderij hebben we veel foto's, bijvoorbeeld van Levi van Veluw, David Verbeek en mijn lievelingsfoto van Ed van der Elsken, Cuba 1967. Wij zijn onze collectie dan ook begonnen met het verzamelen van fotografie. Geen thema, het gaat ons puur om de foto en dan met name de kleuren. Meer en meer kijken we wat ontbreekt en zo zijn we ook naar schilderkunst gaan kijken. Foto's zijn geweldig, maar kunnen doordat het allemaal achter glas zit ook kouder zijn. Een schilderij zoals dat van Monk voelt warmer in huis.

Kunst versiert je huis: het maakt het aangenaam om altijd door iets moois te zijn omringd

Kunst versiert je huis: het maakt het aangenaam om altijd door iets moois te zijn omringd. Het is er, je kijkt even als je langsloopt, en wordt er blij van.

Momenteel heb ik tóch weer een foto op het oog, van Hendrik Kersten, een moderne oude meester. Ik zag het werk bij vrienden en vond het geweldig. De foto van zijn dochter met het keukenrol kanten mutsje zou ik dolgraag willen hebben, maar ook de serie schilderijen van bomen en boomstammen van William Monk zouden een mooie plek in huis kunnen krijgen.

Tips & Tricks

Zelf vind ik de kunstkoopregeling teveel gedoe. Je kunt er ook gewoon voor sparen en wachten tot je het werk waar je je zinnen op hebt gezet kunt kopen.

Foto: Laura Hein