Young Collectors Circle

Art of Collecting: Isabelle Vaverka

Isabelle Vaverka met Lode, Lonneke van der Palen
© Laura Hein

In de serie Art Of Collecting laten we jonge verzamelaars in woord en beeld zien met één van hun favoriete kunstwerken. Dit is het zevende artikel uit de serie: Isabelle Vaverka met het werk ‘Lode’ van Lonneke van der Palen, dat ze speciaal voor haar vriend liet maken. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Laura Hein.

The Collector

Isabelle Vaverka (31) is art director bij Vandejong en woont samen met vriend Lode.

Alle voorwerpen in de foto zijn verbonden aan een persoonlijk verhaal; het is een soort visuele momentopname

The Artwork

Het werk heet Lode en is gemaakt door Lonneke van der Palen (2014). Ik wilde mijn vriend graag een kunstwerk geven voor zijn verjaardag, maar wist niet waar ik moest beginnen. Het leek me leuk om een van mijn vrienden uit de fotografiewereld hiervoor te vragen, maar iedere keer dat ik iets bekeek zocht ik de link met Lode en waarom dit nou bij hem zou passen.

Ik had het er met fotograaf Lonneke van der Palen, tevens een vriendin, over en toen is het idee ontstaan om specifiek iets voor hem te maken. Lonneke en ik hadden al vaker samen gewerkt. Ik ken haar werkwijze en had ook onwijs veel zin om iets met haar samen te doen. Ik ben stiekem op een zondagochtend, met een rugtas vol met Lode’s spullen, naar haar studio in Den Haag gereden en we hebben de hele dag dingen uitgeprobeerd. Zij had de regie; ik was haar assistent.

Alle voorwerpen in de foto zijn verbonden aan een persoonlijk verhaal; het is een soort visuele momentopname. Ik hoop dat Lode er over tien jaar nog steeds met plezier naar kan kijken en al die herinneringen weer naar voren kan halen.

Ik kom via mijn werk voor enorm veel getalenteerde en leuke mensen tegen: dat is een goede inspiratiebron

The Collection

Ik heb eerder werk in opdracht laten maken. Na het werk van Lonneke van der Palen heb ik illustrator Sasa Ostoja ook een opdracht gegeven en er staan nog een aantal mensen op mijn wish list. Ik kom via mijn werk voor onder andere Unseen en Foam Magazine enorm veel getalenteerde en leuke mensen tegen. Dat is een goede inspiratiebron. Als budget geen rol zou spelen, zou ik Daniel Gordon of Onorato Krebs een opdracht willen geven.

Tips & Tricks

Begin gewoon (klein) en ga als het kan een persoonlijk gesprek voeren met de maker.

Foto: Laura Hein