Young Collectors Circle

Art of Collecting: Ivo Schouten

Ivo Schouten met A Concrete Atled, Boris Tellegen
© Laura Hein

In de serie Art Of Collecting laten we jonge verzamelaars in woord en beeld zien met één van hun favoriete kunstwerken. Dit is het derde artikel uit de serie: Ivo Schouten over zijn sculptuur van Boris Tellegen aka Delta. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Laura Hein.

The Collector

Ivo Schouten (43) is freelance grafisch ontwerper en dtp-er en woont met zijn vrouw en hun twee kinderen (7 en 15) in Amsterdam.

The Artwork

Dit betonnen sculptuur heet “A Concrete Atled” en is van kunstenaar en street artist Boris Tellegen (aka Delta). Ik wilde een keer een object kopen. Voor de verandering, maar ook om me daar eens op te richten en mezelf bewuster in die richting te laten kijken. Van Boris Tellegen had ik al een werk, maar zijn beelden waren niet meer beschikbaar of te groot. Dus toen ik dit beeld voorbij zag komen bij een expositie van de Mini Galerie, was er niet veel bedenktijd meer nodig. Het was meteen raak voor mij. De vorm en de combinatie van het materiaal en toch een soort elegantie maken het voor mij bijzonder.

Het was meteen raak voor mij:
de vorm en de combinatie van het materiaal maken het voor mij bijzonder

Ik ben thuis degene die kunst koopt. Mijn vrouw vindt het ook leuk om naar bijvoorbeeld een kunstbeurs te gaan, maar heeft niet de behoefte om een werk ook aan te schaffen. Dit beeld was echter vrij impulsief. Ze dacht eerst dat ik voor de grap zei dat ik nu alweer iets had gekocht: “Maar je had toch vorige week al een werk gekocht?”.

Meestal laat ik het werk na aanschaf een tijdje in huis ‘rondslingeren’, omdat ik dan langzaam een idee moet krijgen waar het op zijn plek gaat zijn. Maar bij het uiteindelijke plaatsen viel het enorm tegen; het beeld viel gek genoeg helemaal weg. Er moest dus een sokkel komen, die ik op maat heb laten maken, waardoor het beeld nu wel tot zijn recht komt. Het beeld is naar mijn idee niet een statisch iets, omdat het vanuit iedere hoek weer een ander beeld geeft. Ik denk daarom dat ik er nooit op uitgekeken zal raken.

The collection

Voor mijn dertigste verjaardag heb ik van mijn oudste broer, die destijds bij St. Joost in Breda werkte, een klein kunstwerkje gekregen dat hij door een student daar had laten maken. Dus toen iemand mij een paar jaar geleden vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde, leek het me leuk om een kunstwerk uit te zoeken en daarvoor geld te vragen.

Meestal laat ik een kunstwerk rusten, om dan na een tijdje te kijken of ik het echt nog wel zo interessant vind

De werken die ik heb zijn meestal grafisch van aard, van onder andere Anuli Croon, Graphic Surgery en meer van Boris Tellegen. Het laatste werk dat ik kocht was een zeefdruk van Hansje van Halem. Een werk moet me meteen aanspreken. Ik ga daarvoor langs bij art fairs en exposities, om een idee te krijgen en me te oriënteren. Ook kijk ik online om me te verdiepen in iemand. Meestal laat ik het rusten om dan na een tijdje te kijken of ik het echt nog wel zo interessant vind.

Ik spaar er niet bewust voor, maar zorg dat ik wel iets achter de hand heb om kunst te kunnen kopen. Op dit moment heb ik nog niet iets specifieks op het oog. Ik zou wel eens werk van Geoff McFetridge in het echt willen zien, die volg ik al een tijdje. Of een keer opdracht geven tot het maken van een werk. Als geld of praktische bezwaren geen rol zouden spelen, zou ik graag een abonnement op bijvoorbeeld het depot van het Stedelijk Museum willen, zodat ik een werk voor een tijdje in huis mag hebben hangen. Alhoewel niet alles even geschikt is voor in huis: in het Groninger Museum zag ik ooit een werk van een Chinese kunstenaar, He Xiangu, die cola ingekookt had tot een dikke massa. Dit had een nogal penetrante geur, dus dat lijkt me niet zo handig om in huis te hebben.

Ik vind verzamelen ook belangrijk naar mijn kinderen toe: zij worden met kunstwerken omgeven en je kunt het er samen over hebben

Het is heerlijk om kunstwerken in huis te hebben. Voor jezelf, om van te genieten en af toe voor te staan. Maar ook om te zien wat anderen ervan zeggen of vinden, of het iets oproept. Ik vind het ook belangrijk naar mijn kinderen toe. Zij worden ermee omgeven en je kunt het er samen over hebben. Ook is het erg leuk om vriendinnetjes soms met enige verwondering naar een werk te zien staan kijken. Ik wil mijn kinderen ook een keer meenemen naar een beurs en ze daar voor een bepaald bedrag iets voor henzelf uit laten kiezen. Hoewel mijn zoon waarschijnlijk wel iets ‘beters’ met dat geld zou willen doen.

Tip

Het is belangrijk om veel rond te kijken in musea, galeries en op beurzen – bezoek ook eens een beurs in het buitenland.

Foto: Laura Hein