Young Collectors Circle

Art of Collecting: Mark Chalmers

Mark Chalmers met Not So Happy Bird, Parra.
© Laura Hein

In de serie Art Of Collecting laten we jonge verzamelaars in woord en beeld zien met één van hun favoriete kunstwerken. Dit is het tiende artikel uit de serie: Mark Chalmers met zijn Parra sculptuur. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Laura Hein.

The Collector

Mark Chalmers (45) is directeur bij VICE en woont samen met zijn partner en dochter van twaalf.

The Artwork

Dit beeldhouwwerk van Parra heet Not So Happy Bird (2016). Parra’s kunst komt tot leven in sculpturen en dit is een geval van hoe groter hoe beter. Het is groot, zwart, rond en glanzend; het is aanwezig in een kamer, maar domineert hem niet. Het beeld werd voor het eerst tentoongesteld tijdens Parra’s museumshow in de Rotterdamse kunsthal in 2015. Dit werk werd geproduceerd door de fantastische Mathieu and Case Studyo. Ik verzamel al lang, dus ik hou alle nieuwe releases in de gaten.

Smaken veranderen, maar goede kunst kent geen tijd

Parra gebruikt veel rondingen in zijn werk; deze hebben een natuurlijke resonantie die blijvend is. Smaken veranderen, maar goede kunst kent geen tijd. Er zijn genoeg werken die ik al meer dan tien jaar heb en waar ik nog steeds van houd. Voor dit beeld zal dat net zo gelden.

The Collection

De rode draad in mijn verzameling is een band met de kunstenaar en diens visie. Ik verzamel vooral werk uit de counter culture. Van vroeg Sex Pistols-werk van Jamie Reid, tot KAWS en urban art, tot Parra en zijn skateboard-achtergrond.

Wonen omringd door kunst brengt balans, passie, visie en schoonheid. Het is geweldig om al die verschillende cultuurkrachten om je heen te hebben. Het aardt je. Ik verzamel met het oog op esthetische waarde en het verhaal achter het werk.

Wonen omringd door kunst geeft je balans, passie, visie en schoonheid: het is geweldig om al die verschillende cultuurkrachten om je heen te hebben

Het moet een combinatie van die twee zijn. Verhalen zijn belangrijk, maar je moet het kunstwerk in huis hebben, dus je moet het ook mooi vinden of het prettig vinden er elke dag weer door uitgedaagd te worden.

Momenteel volg ik de kunstenaar Lucas Price op de voet. Hij experimenteert veel, hij speelt met pop culture en gebruikt een aantal erg interessante technieken. Andere kunstenaars die ik volg zijn Pryce Lee, die altijd progressief blijft, thema’s omarmt en ermee aan de haal gaat. Hij is een meester in materiaal en compositie. En Thrush Holmes. Wow. Energie, balans. Ik vind zijn werk oprecht mooi, terwijl ik tot nu toe eigenlijk nog maar heel weinig van hem weet.

Ik hou alle opties open als ik verzamel. Zoals Bieber ooit zei ‘Never Say Never’. Als ik een onbeperkt budget had, zou ik een werk van Basquiat willen aanschaffen, dat aanvullen met een gewichtige Antony Gormley en uitbalanceren met iets van Anish Kapoor.

Investeer in kunstenaars waar je affiniteit mee voelt en koop wat je mooi vindt: door in kunstenaars te investeren ondersteun je ze

Tips & tricks

Investeer in kunstenaars waar je affiniteit mee voelt en koop wat je mooi vindt. Door in kunstenaars te investeren ondersteun je ze. Ik heb enorm veel respect voor kunstenaars, voor de inzet waarmee ze hun visie nastreven en tot uiting brengen.
Foto: Laura Hein