Young Collectors Circle

Art of Collecting: Zayènne van Heesen-Laclé

Zayènne van Heesen-Laclé met Kim, Pietro Perrone
© Laura Hein

In de serie Art Of Collecting laten we jonge verzamelaars in woord en beeld zien met één van hun favoriete kunstwerken. Dit is het vierde artikel uit de serie: Zayènne van Heesen-Laclé met het werk 'Kim' van Pietro Perrone. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Laura Hein.

The Collector

Zayènne van Heesen-Laclé (37) is advocaat, getrouwd met Ariën (38) en moeder van Zarah-Sophia (6), Olivier (4) & Laurent (6 maanden).

The Artwork

Dit werk heet Kim (2013) en is van Pietro Perrone. Mijn man en ik waren bij de vernissage van de tentoonstelling van Pietro Perrone bij Ron Lang Art en vonden onafhankelijk van elkaar allebei het schilderij erg mooi. De eenvoud waarmee is geschilderd met de vele schakeringen van wit, zwart en grijs die voor diepte zorgen, vind ik erg bijzonder. De eenvoud en kleurstelling maakt het een tijdloos werk. Daarnaast doet het schilderij mij erg aan mijn zusje denken die al jaren niet meer in Nederland woont. Zo heb ik haar toch een beetje "in huis".

De gelijkenis met mijn zusje is treffend: door dit werk heb ik mijn zusje toch een beetje in huis

De schilder vertelde ons dat het drukke leven in Azië de inspiratie vormde voor dit schilderij. "Kim" (haar echte naam kende Pietro Perrone niet) is een moderne, Aziatische vrouw die al bellend op de roltrap onderweg is naar haar volgende afspraak. De gelijkenis met mijn zusje is treffend. Zij werkt als diplomate en reist continue de hele wereld over van afspraak naar afspraak.

The Collection

Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel. We hebben meer kunstwerken in huis, onder meer van Chagall en Theo Mackaay. Niet alleen schilderijen overigens, ook sculpturen en fotografie. Voor in huis kies ik zeker ook op basis van esthetische redenen: of een kunstwerk past in ons interieur en of ik denk dat we er nog lang plezier van zullen hebben.

Een huis zonder kunst
is een huis zonder ziel

Kunst moet je grijpen, inspiratie geven: word ik geraakt door het kunstwerk, nodigt het mij uit tot nadenken? Vaak heeft dat ook betrekking op het verhaal erachter. Inspiratie doe ik ook op bij beurzen en bij bezoek aan musea. Installaties vind ik vaak indrukwekkend. Maar dat vind ik echt in een galerie, bedrijfscollectie of museum thuishoren. Dat zou ik niet snel in huis halen.

Als ik kunst koop, is het omdat ik er op slag verliefd op ben geworden en een beoogd plekje in huis heb ervoor. Zo zou ik graag een werk kopen van de Vlaamse kunstenaar Rinus van de Velde, die als geen ander fictie en werkelijkheid in elkaar weet over te laten lopen. De werken van Rinus zijn echter dermate groot dat deze helaas niet in de lage ruimten van ons pakhuis uit de 17e eeuw passen.

Kunst moet je grijpen,
inspiratie geven: word ik geraakt door het kunstwerk, nodigt het mij uit tot nadenken?

Tips & Tricks

Een kunstwerk moet gevoel en emotie oproepen: koop de kunst waardoor je echt wordt geraakt.

Foto: Laura Hein