Young Collectors Circle

Linda Lagrand on Art & Interior Design

Nicasso, Nicolay Aamodt; interieurontwerp door Linda Lagrand Interior Design

Linda Lagrand is interior designer en één van de deelnemers aan hét interieurevent van het jaar, Salon Residence. In haar werk haalt ze haar inspiratie vooral uit bezoeken aan musea, reizen en het land waar haar roots liggen, Noorwegen. We praten met Linda over de relatie tussen kunst en interieur.

INTERIOR DESIGN

Ik pas graag kleuren en materialen toe die mijn opdrachtgevers normaal gesproken zelf niet zouden durven gebruiken of in elk geval niet aan gedacht hebben. Kunst speelt daarbij een belangrijke rol. Bij één van mijn meest gewaagde ontwerpen, een penthouse aan de Maas in Rotterdam, combineerde ik een veelheid aan kleur en materiaal met klassieke designiconen en een enorm aandacht vragend hedendaags schilderij, Nicasso van de Noorse kunstenaar Nicolay Aamodt. Al bij het ontwerpen houd ik rekening met zulke grote kunstwerken, maar ook met nog aan te schaffen kunst. Dit kun je zelf ook gemakkelijk toepassen, bijvoorbeeld door een nis te creëren waar zowel 3-dimensionale kunst kan staan maar ook een schilderij of foto kan hangen.

Kunst is een hele goede manier om persoonlijkheid aan te brengen in een interieur

ART

Kunst is een hele goede manier om persoonlijkheid aan te brengen in een interieur. Je leert de bewoner direct een beetje beter kennen als je bekijkt wat er aan kunst hangt. Wars van trends, puur gekocht op basis van persoonlijke smaak. Kunst kan aanspreken, het kan schuren, het kan een beetje akelig aanvoelen, het kan ontroeren, het kan een bewuste dissonant zijn - maar het is altijd een interessant aspect om te bekijken.

Kunst raakt me persoonlijk door de schoonheid of de lelijkheid ervan, of het gevoel dat het bij mij oproept. Het zet me aan tot nadenken. Soms wandel ik ook voor een uurtje een museum binnen om even inspiratie op te doen. Het Astrup Fearnley Museum in Oslo is tot nu toe mijn favoriet. Het gebouw is ontworpen door Renzo Piano met grote raampartijen die uitkijken op de Oslo Fjord. Er staat en hangt een aantal vaste werken die zo groot zijn dat ze niet zomaar verplaatst kunnen worden en verder zijn er wisselende exposities. Ik vind het heerlijk om de hele dag in dat museum te verblijven: het geeft mij enorm veel energie.

Wees niet bang voor een clash:
een kunstwerk hoeft qua kleur of stijl niet altijd overeen te komen met de rest van het interieur

TIPS & TRICKS

Een kunstwerk hoeft qua kleur of stijl niet altijd overeen te komen met de rest van het interieur. Wees niet bang voor die clash: juist die tegenstelling kan het spannend maken. Als je heel veel kunst hebt uit verschillende tijden is het altijd een goed idee om een wand te accentueren met een donkere kleur of zelfs een mooie wandbekleding en daarop je verzameling tot één grote kunstwand te combineren. Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is het aanlichten van kunst. Vooral bij nieuwbouw kun je dit al meenemen in het ontwerpproces. Hiervoor kun je de hulp inschakelen van een interieur- of lichtontwerper.

SALON RESIDENCE

Bij Salon Residence creëer ik een werkplek zoals je die in een Boutique Hotel zou vinden: weg van kantoor en huis, maar wel met het gevoel dat je er ontspannen kunt werken. Alles is er: eten, drinken, een plek om rustig te lezen, maar ook een goede tafel om meerdere mensen aan te ontmoeten en elkaar te inspireren. Het wordt een warme ruimte waar kleuren zoals petrol, cognac en olijfgroen te vinden zijn, maar waar kunst ook een belangrijke rol speelt: schitterende fotografie van Monique Eller, een uniek stuk van Maarten Vrolijk en nog nooit eerder vertoond werk van Natasja van der Meer. Eén van de highlights wordt een fantastisch stuk van Pleunie Buyink uit de serie Emerald Gems. Het materiaal is zeer verrassend en de kunstenares noemt het Interior Jewels - juwelen voor het interieur.

Salon Residence vindt plaats van 28 september tot en met 1 oktober. Op vrijdagavond 28 oktober organiseren magazine Residence, kunstbeurs PAN en Young Collectors Circle de Young At Heart Collectors Night. Naast een inspirerend programma over het thema Wunderkammer nemen we je graag mee langs alle interieurontwerpers van Salon Residence 2017 om van hen te horen hoe zij kunst & interieur integreren. Meer informatie over Linda Lagrand vind je hier.