Young Collectors Circle

Marjolein de Groen on Art and Collecting

Marjolein de Groen opende samen met haar man Peter Jordaan in juni 2017 haar eigen collectiegebouw: Collectie de Groen in Arnhem. Wij spraken met haar over het ontstaan van haar verzameling, de totstandkoming van het collectiegebouw en haar tips voor het starten van een kunstverzameling.

THE BEGINNING

Mijn man en ik zijn beide kunstenaars en zijn onze collectie gestart met het ruilen van kunst met andere kunstenaars. Vanuit onze interesse voor kunst zijn wij zo’n zes jaar geleden begonnen met het starten van een serieuze verzameling. We zijn met verzamelen begonnen omdat wij hier financieel de mogelijkheid toe kregen en zo op een directe manier kunstenaars konden ondersteunen door hun werk te kopen.

Voor ons is het creatieve maakproces en de gedachtegang van de kunstenaar belangrijk: we willen het werk echt begrijpen.

Het kunstenaarschap heeft veel invloed op onze collectie. Wij kijken naar de werken als kunstenaars. Voor ons is bijvoorbeeld het creatieve maakproces en de gedachtegang van de kunstenaar veel belangrijker dan het eindresultaat van het werk. We willen het werk echt begrijpen. Om deze reden bezoeken wij ook vrijwel nooit galeries of beurzen om nieuw werk aan te kopen. Het liefste bezoeken wij het atelier van de kunstenaar en gaan wij een gesprek aan over het werk dat ons interesseert. We spreken dan meer als collega’s dan als verzamelaars met de kunstenaar.

THE COLLECTION

We hebben ons collectiegebouw geopend door de aandrang van de kunstenaar in ons, we hadden behoefte aan zichtbaarheid. Het stoorde ons dat de werken die wij kochten niet meer zichtbaar waren voor publiek. We wilden alle werken graag zichtbaar maken en delen met de rest van de wereld. Ook vinden wij het mooi dat de werken en de kunstenaars in onze collectie elkaar kunnen optillen.

Het stoorde ons dat de werken die wij kochten niet meer zichtbaar waren voor publiek: we wilden alle werken graag delen met de rest van de wereld

In al onze werken vindt je een hoge mate van focus en concentratie, dit zit hem in een heel klein stukje van de realiteit. Ik vind dan ook dat alle werken in de collectie zijn terug te brengen naar het realisme, ondanks dat sommige werken er ook abstract uit kunnen zien. We hebben nooit een beleid gemaakt en zijn ook zonder achterliggende filosofie begonnen met verzamelen. Elk werk dat we aankopen overleggen we wel eerst met elkaar, we kopen nooit apart een werk.

Door de manier waarop wij kunst kopen kan ik zeggen dat ik van geen enkel werk uit onze collectie spijt heb. Elk werk spreekt mij op een bepaalde manier aan en van de ruim 250 werken in onze collectie is er geen enkele een miskoop geweest. Ook heb ik hierdoor niet één favoriet werk. Wanneer ik een werk leer kennen, word ik even in beslag genomen door dat werk maar dit is nooit stilstaand en verplaatst zich constant.

TIPS & TRICKS

Het is mooi dat de werken en de kunstenaars in onze collectie elkaar kunnen optillen

Een jonge verzamelaar zou ik aanraden om een verzameling heel rustig op te bouwen en het vooral niet te serieus te nemen of te zwaar te maken. Begin bijvoorbeeld door elke maand een klein bedrag apart te zetten voor kunst en hier na een tijdje iets van te kopen. Hou het dicht bij jezelf en begin met aankopen van kleine bedragen. Op deze manier leer je je eigen smaak en koopgedrag kennen en kun je nagaan of je een werk goed blijft vinden.

Op zaterdag 9 december brengen wij een bezoek aan Collectie de Groen. Marjolein en Peter vertellen meer over hun collectie tijdens een rondleiding door het gebouw. Meer informatie vind je hier.