Young Collectors Circle

Mattis Curth on Art & Collecting

Mattis Curth (27) is de oprichter van ARTLAND: een app voor verzamelaars, die het mogelijk maakt om je collectie te beheren, kunstenaars en galeries te volgen en met andere verzamelaars in contact te komen. We praten met Mattis over kunst, verzamelen en de toekomst.

Het begin

Het begon allemaal toen mijn broer me meenam naar een galerie opening. Ik werd instant verliefd op een prachtige tekening van een Amerikaanse street artist en kocht het werk on the spot. Het gevoel om een uniek werk te kopen met een verhaal erachter waar ik me mee kon identificeren was fantastisch.

Maar het was niet alleen het kunstwerk dat mijn interesse opwekte. Die avond ontdekte ik ook dat kunst meer is dan alleen kunst. Ik was verbaasd over de passie en dynamiek bij de mensen die bij de opening aanwezig waren. Het intrigeerde me: kunst is niet zomaar iets dat je aan de muur hangt, het is veel meer dan dat en ik wilde weten wat het was. Die dag begon ik met verzamelen.

Ik ben echt op zoek naar het WOW-effect: dat is een moeilijk gevoel om te omschrijven, maar het heeft te maken met verrast, overrompeld worden

Ik ben echt op zoek naar het WOW-effect. Dat is een moeilijk gevoel om te omschrijven, maar het heeft te maken met verrast, overrompeld worden - dan wel door het beeld, dan wel door het proces of verhaal achter het werk. Het moet iets bij je teweeg brengen.

Ik heb geen eenduidige focus in mijn collectie, maar ik vind het belangrijk dat ik me kan vinden in het verhaal achter het kunstwerk of van de kunstenaar. Ik denk dat ik later in mijn collectie meer focus zal ontwikkelen, maar ik geloof dat tijdens de eerste jaren van het bouwen aan een eigen collectie het vooral van belang is heel veel te zien en te kopen - binnen je budget natuurlijk.

Het leuke aan het verzamelen van kunst is dan ook dat het een leerproces is, dat zowel inspirerend als uitdagend is. Verzamelen heeft te maken met heel veel verschillende aspecten: ontdekken, leren, managen, kopen. Het allerbelangrijkst vind ik het sociale deel: ontmoetingen met gelijkgestemden is van enorme toegevoegde waarde.

ARTLAND

Toen ik mijn eerste werken kocht, bekroop me het gevoel dat er iets miste. Als nieuwkomer vond ik het lastig om de informatie die ik nodig had te vinden en de kunstwereld voelde behoorlijk gesloten en exclusief. Mijn generatie is gewend digitaal informatie te zoeken, maar de kunstwereld leek helemaal niet up-to-date te zijn ten aanzien van digitale trends. Het was moeilijk antwoorden op mijn vragen te vinden. Daarnaast vond ik het lastig om verzamelaars te vinden om mee te praten over de verschillende werken die ik wilde aankopen. Ik miste een plek waar mensen met dezelfde passie bij elkaar kwamen om over kunst te praten - zeker aangezien geen van mijn vrienden interesse had in kunst.

Als nieuwkomer vond ik het lastig om de informatie te vinden die ik nodig had; de kunstwereld voelde behoorlijk gesloten en exclusief

Nadat ik mijn eerste werk aanschafte, ging ik op zoek naar een plek om het werk te registreren. Niet alleen om er zeker van te zijn dat ik de informatie die ik nodig had voor bijvoorbeeld een verzekering terug kon vinden, maar ook waar ik het werk kon tonen aan mensen die niet bij mij over de vloer kwamen. Ik kon zo'n plek niet vinden, zeker niet zonder meteen heel veel geld te hoeven betalen. Waarom was er geen gratis tool voor?

Ik besloot dit zelf te ontwikkelen: ARTLAND. Een sociaal platform voor kunstliefhebbers en -verzamelaars, waarbij je kunst kunt ontdekken, kopen en managen. Je kunt er je collectie registreren, je kunt er contact leggen met en kunst kopen van galeries van over de hele wereld, je kunt er tentoonstellingen en beurzen in de gaten houden én je kunt er inspiratie opdoen door de vele artikelen, videos en interviews.

De toekomst van ARTLAND is het verzamelen van kunst en in contact komen met mede-verzamelaars alleen maar meer te vergemakkelijken. Met ARTLAND nemen we de drempels voor nieuwkomers weg en creëren we een gemeenschap waar ervaren verzamelaars hun passie kunnen delen.

Verzamelen gaat over passie en betrokkenheid: als je aan die twee voorwaarden voldoet, zal er een ongelofelijk boeiende wereld voor je opengaan

Tips

Beginnen verzamelaars raad ik aan om zoveel mogelijk te gaan zien. Bezoek galeries, beurzen en musea. Stel vragen. Wees niet bang om domme vragen te stellen: als je niks vraagt, leer je ook niets. Stel prioriteiten. Je kunt kunst kopen binnen je budget, maar het helpt als je dat reisje naar Barcelona overslaat. Ik geloof dat iedereen kunst kan verzamelen. Verzamelen gaat over passie en betrokkenheid. Als je aan die twee voorwaarden voldoet, zal er een ongelofelijk boeiende wereld voor je opengaan.

Op woensdag 7 juni is de officiële lancering van ARTLAND in Nederland. Wees welkom bij Hotel V, Frederiksplein, Amsterdam voor een hapje en een drankje. Het programma start om 19:30u. Wil je er bij zijn? Stuur een mailtje o.v.v. RSVP Artland Launch naar mattis@artlandapp.com. Meer informatie vind je hier.