Young Collectors Circle

Peter Meefout & Peter van Beveren on Art and Auctions

Channel Surf Container, Keith Haring
Courtesy: Venduehuis

Hoe werkt een veilinghuis nu eigenlijk? Waar let je op als je bij een veiling wilt kopen en waarom moet je als young collector het Venduehuis in de gaten houden? In het kader van de voorjaarsveiling van het Venduehuis der Notarissen, met speciale aandacht voor avant-garde kunst, spreken we met Peter Meefout, directeur van het Venduehuis, en Peter van Beveren, adviseur & taxateur.

THE AUCTION HOUSE

Peter Meefout (PM): Het Venduehuis is in 1812 gestart als veilinghuis met als eigenaren de Haagse notarissen. In het Venduehuis wordt zowel kunst en antiek als ook vastgoed geveild. Vandaag de dag zijn we een modern veilinghuis, waarbij internet een belangrijke rol speelt. De cultuur van ons veilinghuis is informeel. Je kunt onze experts, zoals Peter van Beveren, dagelijks benaderen: zij zullen je vrijblijvend en met plezier adviseren.

Aan alle te waarderen goederen en de mensen die ze inbrengen kleeft een eigen verhaal: dat maakt het veilingbedrijf zo bijzonder

Het veilingwezen is in vrijwel niets vergelijkbaar met een reguliere onderneming. Je bent voor een groot deel afhankelijk van wat de markt aanbiedt en dan moet het je ook nog gegund worden. Geen dag is hetzelfde; vrijwel iedere dag maken we dingen mee die heel bijzonder zijn. Aan alle te waarderen goederen en de mensen die ze inbrengen kleeft een eigen verhaal: dat maakt het veilingbedrijf zo bijzonder.

Ik heb geen inhoudelijke kennis op het gebied van kunst en antiek, wel interesse. Nu mijn vrouw en ik binnenkort boven het Venduehuis gaan wonen, hebben we meer dan gewone belangstelling voor een aantal zaken in de voorjaarsveiling die geschikt zijn voor de inrichting van ons paleisje aan de Nobelstraat. Tijdens de veiling is het, om belangenverstrengeling te voorkomen, niet toegestaan dat medewerkers van het veilinghuis meebieden, maar voorafgaand aan de veiling kan dat via een schriftelijke bieding of commissiebieding.

THE EXPERT

Peter van Beveren (PvB): Ik ben begonnen als beeldend kunstenaar en exposeerde mijn tekeningen al vanaf dat ik 16 was. Mijn onbegrensde honger naar alles wat zich in de beeldende kunst afspeelde, naar nieuwe werelden en absurde ervaringen, leidde ertoe dat ik ook ging verzamelen: meer informatie over kunst dan de kunst zelf.

Mijn onbegrensde honger naar alles wat zich in de beeldende kunst afspeelde, naar nieuwe werelden en absurde ervaringen, leidde ertoe dat ik ook ging verzamelen

Eén en ander leidde onder meer tot tentoonstellingen in het Van Abbemuseum (Eindhoven) en de Vleeshal (Middelburg); daarop volgend een periode in het kunstonderwijs; een eigen galerie met tentoonstellingen van Marinus Boezem, Joseph Beuys en Martin Kippenberger; een eigen tentoonstellingsruimte genaamd The Archives; functies als adviseur voor kunstinstellingen en als gastconservator bij de Kunsthal (Rotterdam) en het Gemeentemuseum (Den Haag); diverse publicaties; en een opleiding tot Taxateur Moderne en Hedendaagse kunst. Inmiddels ben ik gecertificeerd Register Taxateur en vanuit die hoedanigheid betrokken bij het Venduehuis.

In al die jaren heb ik alles verzameld wat zich om en door de kunst afspeelt: uitnodigingskaarten van duizenden tentoonstellingsinstituten, catalogi, kunstenaarsboeken, pamfletten en ander efemeer materiaal. Daarnaast geloof ik dat ik een fotografisch geheugen heb. Als ik één keer een werk gezien heb, onthoud ik het, zelfs de details. Maar kunstexpert... Expert word je eigenlijk nooit: iedere dag komen er zaken op mijn pad die mij na 45 jaar in de hedendaagse kunst werkzaam te zijn, inspireren en verder helpen - gewoonweg omdat kunst zich altijd zal blijven ontwikkelen. Je moet er wat voor over hebben: ik ben blij dat ik maar een paar uren slaap nodig heb.

Expert word je eigenlijk nooit: iedere dag komen er zaken op mijn pad die mij na 45 jaar nog inspireren en verder helpen

YOUNG COLLECTORS

PM: Bij ons is al kunst te koop vanaf €15,- en iedereen krijgt dezelfde behandeling - ongeacht de waarde van een object. Geïnteresseerde kopers zijn van harte welkom om de objecten tijdens de kijkdagen te komen bekijken. Het is mogelijk om zelf tijdens de veiling aanwezig te zijn en mee te bieden, maar je kunt ook telefonisch of online meebieden of vooraf een schriftelijk bod doen. Houd bij het bieden rekening met opgeld - dat is een percentage voor het veilinghuis dat bovenop het geboden bedrag komt. Na afloop van de veiling kun je het werk afrekenen en mag je het meteen mee naar huis nemen. Naast de fysieke veilingen kun je maandelijks online meebieden via ons platform Vendue Next Door. Wil je juist werk verkopen? Je kunt elke dag langskomen om werken in te brengen.

PvB: Het Venduehuis is zeer geschikt voor beginnende verzamelaars door de diversiteit in objecten en de prijsstelling daarvan. We zijn op het gebied van kunst en antiek letterlijk van alle markten thuis en kunnen daardoor zeer goed inspelen op zowel de eclectische verzamelaar als de specialist. De aanstaande voorjaarsveiling geeft daarvan duidelijk blijk en het zal niet de eerste keer zijn dat bezoekers aan de kijkdagen besluiten naar de veiling te komen om niet alleen te bieden op dat leuke schilderij, maar ook op die geinige kast en dat prachtige halssieraad.

Bij ons is kunst al te koop vanaf €15; er zijn geen drempels en iedereen krijgt dezelfde behandeling

PM: Wij kennen legio mensen die hun leven lang wekelijks bij ons over de vloer komen om werken in te brengen of er op te bieden. Zo is er een marktkoopman die hier al meer dan 40 jaar komt en die ooit voor een appel en een ei een koperen asbak kocht op onze veiling. Hij wilde deze mooie aanwinst verkopen op de antiekmarkt op het oer-Haagse Lange Voorhout, maar werd voor hij het wist in de boeien geslagen. Wat was het geval: de asbak was gemaakt van een oude granaat en deze stond ‘gericht’ op de ambassade van de VS aan het Lange Voorhout. Het Lange Voorhout werd geheel ontruimd, totdat bleek dat het ging om een onschuldig gebruiksvoorwerp. De autoriteiten hebben hiervoor aan deze marktkoopman later schoorvoetend hun excuses aangeboden.

THE UPCOMING AUCTION

PvB: Tijdens deze voorjaarsveiling vind je een breed scala aan internationale werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Robert Motherwell, Alexander Calder, Marlene Dumas en Jan Schoonhoven uit de periode 1950-2000 voor zeer redelijke beginprijzen. Eén van de topstukken is de verloren gewaande Channel Surf Container van Keith Haring. Haring beschilderde de container op 6 juli 1987 in de Belgische kunstplaats Knokke in één lange, vijf uur durende zwaai. In zijn later gepubliceerde dagboeken schreef de kunstenaar: „Ik begon aan een wandschildering en trok meteen een groot publiek. Tegen de tijd dat ik klaar was, klonk er applaus van de 50 tot 60 toeschouwers. De zon was echt heet en ik droeg zonnebrandolie en een hoed. Het publiek was ongelooflijk.”

Ook bijzonder vind ik dat tijdens deze veiling vier vlaggen van de vorige week overleden Vito Acconci, Marina Abramovic, Bridget Riley en Keith Haring onder de hamer gaan, afkomstig uit een privé collectie. Deze vlaggen zijn destijds gemaakt voor mijn project Gran Pavese, waarbij ik 50 internationale kunstenaars van Keith Haring tot Lawrence Weiner heb uitgenodigd een 2 x 3 meter grote vlag te ontwerpen. Dit project heeft in 1988 als tentoonstelling over de hele wereld gereisd, tot op de Chinese Muur toe. Bijzonder toevallig!

Kijken, vergelijken, genieten, en mocht je iets leuk vinden en het geld er voor over hebben, kopen!

TIPS & TRICKS

PvB: Kijken, kijken, vergelijken, vergelijken, genieten, en, mocht je iets leuk vinden en het geld er voor over hebben, kopen! En dan blijven kijken en vergelijken, tot de conclusie komen dat smaak verandert, gewoon door invloeden van buitenaf of door voortschrijdend inzicht, en dat het object dat je toen leuk, aardig of mooi vond je misschien wel verder heeft geholpen in een nooit ophoudende behoefte naar kennis en inzicht. Maar het allerbelangrijkste: kijken doe je met je ogen, volg ze en voel je prettig met datgene waarmee je je omringt.

Op woensdag 10 mei organiseert de Young Collectors Circle een bijzondere avond in het Venduehuis onder de titel Keith Haring & Friends. Naast een talk van Peter van Beveren over Keith Haring en zijn invloed op de internationale avant-garde bekijken we ook de objecten die binnenkort geveild worden en spreken we met kunstenaar Hugo Kaagman, grondlegger van de Nederlandse street art, over zijn werk en de invloed van Keith Haring.

Meld je nu aan via info@youngcollectorscircle.nl. Deelname aan dit programma is gratis. Leden van de Young Collectors Circle hebben voorrang. Meer informatie vind je hier.

Peter Meefout

Peter van Beveren