Young Collectors Circle

Sara Lang on Art, Ceramics and Collecting

Sara Lang is lid van de Young Collectors Circle, galeriehouder bij Ron Lang Art en mede-organisator van Artist First. In het kader van het manifest Artist First Ceramic Plus, dat deze week plaatsvindt, vertelt Sara over haar relatie met kunst, waarom keramiek haar boeit, en waar je op kunt letten als je keramiek wilt verzamelen.

THUIS

Ik ben recent met man en kinderen verhuisd van Amsterdam naar Broek in Waterland. Een hele onderneming waar 2 vrachtwagens en 150 verhuisdozen mee gemoeid waren. De dag van de verhuizing pakte ik het gros van de dozen uit. Op dag twee hing de kunst al. Zo belangrijk is kunst voor mij.

Kunst betekent voor mij thuis zijn:
ik voel me thuis in een huis met kunst

Ik geniet tijdens het eten net zo veel van de werken die we in de keuken hebben hangen als van het gekwebbel van mijn dochters en het uitzicht op de tuin. Kunst is ook een conversation piece. Zo kan het dus gebeuren dat ik met slotenmaker Rachid een bijzonder gesprek krijg na aanleiding van een foto van Letizia Battaglia. Maar boven alles betekent kunst voor mij thuis zijn. Ik voel me thuis in een huis met kunst.

Ik verzamel heel divers: schilderijen, fotografie, 3D objecten. Laat een beeld me niet meer los? Dat is écht de essentie, dan ben ik eigenlijk al verkocht. Als dan ook nog het verhaal erachter klopt... Kortom: gevoel. Dat is het belangrijkste.

KERAMIEK

Op mijn lagere school mochten we heel vaak kleien, bakken en glazuren. Heerlijk vond ik dat. En zó spannend als de oven open ging, want vaak ging er iets kapot. Toen mijn ouders voor het eerst in de culturele sector gingen ondernemen, importeerden ze keramiek uit Italie. Zoals bijvoorbeeld het prachtige project Vasi di Visi: iedere kunstenaar kreeg dezelfde vaas en de opdracht deze vaas te voorzien van een zelfportret. Ook bij Ron Lang Art, de galerie die ik samen met mijn vader run, werken we met kunstenaars die keramiek maken.

Artist First zet de kunstenaar in de spotlight: zonder kunstenaar geen kunst!

Wat ik zo geweldig vind aan keramiek, is de crossover tussen ambacht en kunst. Een kunstenaar is in eerste instantie een bijzonder creatieve geest en uiteraard kundig, maar wanneer deze geconfronteerd wordt met de wetten van de keramiek, leidt dat tot hele spannende situaties. Allereerst moet de kunstenaar bedenken wat hij of zij wil maken en dan moet er bedacht worden hoe dat moet: Is er een mal nodig? Hoe maak je die? Welke klei is het beste? Op welke temperatuur in de oven blijft de keramiek mooi van kleur? Spat het niet uitklaar in de oven? Heeft de klei lang genoeg gedroogd? Wat voor glazuur ga ik gebruiken? Welke technieken ga ik toepassen?

Kortom: duizenden technische vragen passeren de revue alvorens tot het eind resultaat te komen. Vaak betekent dit dat er maanden van kleien, bakken, glazuren vooraf gaan tot het resultaat toonbaar is. Tot het resultaat op locatie van de tentoonstelling is, komt daar nog de hobbel van het transport bij. Het feit dat keramiek technisch extreem veel van de kunstenaar vergt, zorgt ervoor dat de kunstenaar echt tot het uiterste wordt gedreven en dat zie je terug in het krachtige eindresultaat.

Het feit dat keramiek technisch extreem veel van de kunstenaar vergt, zorgt ervoor dat de kunstenaar echt tot het uiterste wordt gedreven

ARTIST FIRST

Artist First is een manifest voor de hedendaagse kunst en staat voor de eerste editie in het teken van keramiek. Bij Artist First vinden we dat de kunstenaar weer centraal moet staan in de hedendaagse kunst, en daarmee ook de kunst, de techniek en het ambacht. Zonder kunstenaar geen kunst! De kunstenaar maakt niet alleen het keramisch werk, maar cureert de gehele presentatie waarbij ook andere kunstvormen getoond worden: dat betekent dat er onverwachte samenwerkingen en bijzondere dialogen ontstaan tussen de kunstenaars onderling en hun gekozen techniek.

Artist First Ceramic Plus zet de kunstenaar in de spotlight en gaat zo dwars in tegen de huidige tendens op kunstbeurzen waarbij men zo veel mogelijk kunst, zo veel mogelijk kunstenaars, met zo verkoopbaar mogelijk werk laat zien. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de essentie van de kunst: kunst ervaren zoals de kunstenaar het heeft bedoeld, de kunst zien in haar verband. Dat verband wordt gemaakt door een gedeelte van een oeuvre te laten zien van de kunstenaar en niet slechts een enkel werk. Dat is hetzelfde als dat je een boek moet beoordelen op het lezen van een enkel hoofdstuk.

TIPS

Als beginnende verzamelaar zou ik je gevoel altijd als uitgangspunt nemen, een beeld moet je grijpen. Maar ook de prijs is ontzettend belangrijk. De prijs moet kloppen bij wat jij voor een werk over hebt, maar de aankoop van een kunstwerk is meer dan een zakelijke transactie. Wie hedendaagse kunst koopt wordt door die aankoop onderdeel van een groter geheel.

Wie hedendaagse kunst koopt wordt door die aankoop onderdeel van een groter geheel

Heel praktisch gezien: je mag er vanuit gaan dat levering, lijst (indien van toepassing) en BTW is inbegrepen bij de genoemde prijs. Dat laatste is zelfs wettelijk verplicht: een particuliere prijs is altijd inclusief BTW, maar er zijn galeries die werken tóch exclusief BTW aanbieden. Ten aanzien van levering vind ik het zelf als galeriehouder heel erg leuk om werken bij mensen af te leveren: dan kan ik zien waar het werk terecht komt en dat vinden de kunstenaars ook fijn om te weten. En tenslotte de lijst: er moet gewoon een knappe lijst om een tekening of om een foto. Dat is kostbaar, maar het is het zeker waard - niet alleen voor het presenteren van het werk maar ook voor het behoud ervan.

Voor keramiek geldt: keramiek is bijzonder kwetsbaar. Houd er dan ook rekening mee waar je het werk zou willen plaatsen. Een sokkel in je huis is vaak niet echt handig, maar een vakje in je boekenkast of een plank aan de muur is ook een mooie plek voor een driedimensionaal keramisch werk - gewoon de Lack van Ikea bijvoorbeeld. En tenslotte voor de werkster: vraag aan de kunstenaar hoe je het werk het beste schoon kunt maken.

Artist First is geopend van donderdag 30 maart tot en met zondag 2 april. Young Collectors Circle zijn van harte uitgenodigd voor de opening op donderdag 30 maart. Vanaf 18:30 zijn onze art coaches Eveline en Hanna aanwezig om je de beursvloer mee op te nemen. Je kunt je aanmelden via members@stichtingartprojects.nl.

Foto: Serge Steijn.